Dragă școală, mă numesc Victoria și sunt în ultimul an de liceu. Vreau să-ți spun că nu înțeleg de ce chiar și în ultimul an, unde ar trebui să punem mai mult accent pe materiile de BAC, noi avem încă vreo 5-6 materii care nu-și au rostul. Sau poate își au rostul, dar asta doar în ochii tăi, nu și în ochii noștrii. Chiar nu înțeleg ce rost are să particip la toate rahaturile alea? Acum pe bune, tu știi ce fac elevii la acele ore fără rost? Îți spun eu: ei intră la oră, se pun în bancă și se uită la profesorul care își obosește gura la catedră, apoi se uită la ceilalți și îi întreabă "Ce tot spune ăsta pe aici?", așa fac elevii dragă școală! Sincer spunând, chiar nu avem chef să stăm la acele ore, doar ca să nu stăm acasă. Nu ți-ar fi mai ușor să nu ne presezi cu toate materiile de rahat pe care trebuie să le învățăm? Desigur că nu ți-ar fi. Dragă școală, tu așa ai fost întotdeauna, căutai mereu să ne pui să învățăm 10000 de lucruri de care nu ne vom folosii cu siguranță în viață. Să-ți spun clar, dragă școală, de ce materii vorbesc, ca să nu te prefaci că nu știi. Vorbesc de filozofie. La ce ne trebuie? Te asigur că nu din gândirea lui Spinoza, sau Leibniz sau din teoria lui Platon am devenit cine sunt. Ba chiar mai mult, mi se pare a fi ridicol tot ce au spus ei, adică eu nu sunt de acord deloc! Și ca să știi, nu cred că la magazin vânzătoarea ne va întreba ce a spus Sartre sau Descartes.
Hai să te întreb ceva dragă școală: de ce trebuie ca în ultimul an să stăm de la 8 până la 15 la școală, și să ne mai bagi și consultații de la 7 și de la 15? Ca să arăți că tu ești cea mai tare, dar dacă vrei să ne arăți că ești mai tare, atunci ar trebui să te înțelegi și cu dascălii din școli. Din cauză că tu îi presezi zilnic cu asta și aia și aia și stai că mai trebuie să facă și aia, ei intră necăjiți la ore și atunci cine mai are chef să învețe ceva? Nimeni!
Din cauza ta, deabia dacă mai avem timp să ne bucurăm de ultimele 100 metrii ce au mai rămas din copliărie, pentru că trebuie să învățăm zilnic la 6-7 materii. Și în cam 65% din caz, trebuie să învățăm la materiile de căcat, și la cele de BAC deabia dacă mai avem timp ca să învățăm, asta în cazul în care nu suntem obosiți și dacă după toate idioțeniile pe care le-am "mâncat" mai devreme ne mai ține atât creierul încât să pricepem și ceva ce ne trebuie cu adevărat.
Și dragă școală, cum a spus și mama lui Rareș, noi avem o viață de trăit, nu o școală, așa că în cazul în care o să intru la vreo oră de rahat și habar nu o să am de lecția pe care ar fi trebuit să o învăț, să mă ierți, pentru că eu pun mai mult accent pe materiile de BAC(pentru că vreau să iau BAC-ul, chiar dacă cei din jur spun altceva) și pe timpul liber pe care-l petrec cu familia și prietenii, timp în care mă odihnesc.
Hai să te mai întreb ceva: cum se face că din astea de rahat avem mai multe ore decât din cele de BAC? Problema e că la întrebarea asta nici eu nu știu răspunsul, dar probabil că e unul neplăcut. În orice caz, ar trebui să te străduiești să ne scapi de cele de rahat și să ne pui mai multe ore din cele de BAC, ne-ar prinde bine!
Și ca să nu spui că doar rău pot să spun despre tine, îți spun și ceva bun. În cei 12 ani de când te văd zilnic, am reușit să fac o familie cu colegii mei, și am învățat că trebuie să ne ajutăm unul pe celălalt în grupul nostru de prieteni, și îți mulțumesc pentru toate evenimentele frumoase pe care le-ai organizat, dar atât. Iar despre ce persoană sunt eu, nu tu m-ai făcut cine sunt. Eu singură am învățat, pentru că nu vroiam să fiu ca ceilalți, și de la cine să învăț dacă nimeni nu e altfel?
Salut. Ce spui, am trait cu totii. Sustin din clasa a VII-a ca avem prea mult ore aiurea, si acum am 26 de ani... deci de muulta vreme.
RăspundețiȘtergereCe nu vad insa in articolul tau, sunt solutii. Asa ca iti ofer eu una, poate o propui mai eficient decat mine, si se si aplica:
Elevi, parinti, profesori etc., haideti sa abolim arhitectura aceasta de ORE. Ea a fost introdusa pentru a norma usor activitatea unui profesor, si a ii plati mai usor tot pe acestia.
Haideti sa studiem CAPITOLE. 5-6h/zi + pauze + masa la scoala, & fara teme fixe de pe o zi pe alta.
Eu am invatat programare din clasa a VI-a, si inca mai descopar noutati. Nu m-a interesat filozofia, sportul cu mingea, desenele rupestre sau integralele. E OK sa stiu ca EXISTA. Da, insa atunci cand la biologie imi va arata un ribozom, in 3D, pe proiector, da, poate ma va interesa. Sa enumar eu diverse chestii, pas.
Iti spun tie personal inca ceva: cu BAC-ul te stergi fix undeva. Nu il mai prioritiza, e o mare balarie, si nu e chiar atat de greu sa treci. Alege-ti o facultate la care conteaza ff putin media, sau deloc, si poti trece si cu 6.00. Nu mai cere ore extra pentru materii de bac, cere pentru dezvoltare personala, ore la alegerea ta, nu tot aceleasi aberatii care se fac de zeci de ani. Invata intai ce sa ceri, pentru ca sa ceri extra ore pentru prostiile de materii de pe lista de la BAC iti scade credibilitatea ;)
Păcat că ai trimis comentariul cu anonim, mi-ar fi plăcut să știu cine ești. Sunt de acord cu tine în ceea ce privește BAC-ul, dar ce e trist e că pentru părinți doar asta contează și să am media cât mai mare, deși le-am spus clar că nu media și notele contează, ci ceea ce știu eu ca om. Suntem într-o lume în care sunt șanse să ajungem să lucrăm pe drumuri chiar dacă avem 2-3 facultăți făcute...
RăspundețiȘtergereSunt eleva in clasa a 11-a si sunt total de acord cu tine! Unele materii care se predau in scoala nu ne ajuta cu absolut nimic! Personalitatea ti-o creezi prin interactiunea cu prietenii, dar din pacate, din cauza programului foarte incarcat de la scoala nu mai avem timp pentru asa ceva!Ne trezim la 6-7 mergem la scoala, ajungem acasa la 14-15 si ne apuam de teme, citit, invatat. Nu mai avem timp de nimic. Scoala ne rapeste totul, copilarie, adolescenta... Si pentru ce pana la urma urmei? Vad in jurul meu numai oameni cu 1000 de scolu, facultati, mastere, doctorate si mai stiu eu ce si fara loc de munca, sau servesc prin restaurante, baruri, cafenele pentru niste sume mizere. Iar prostii, cei cu 10 clase, sau poate chiar mai putin de atat sunt la putere, ne conduc tara asta, si ne miram de ce s-a ajuns unde s-a ajuns. In tarile civilizate copii stau 3-4 ore la scoala si chiar si atunci fac activitati de dezvoltare personala nu materii care nu ii ajuta cu nimic in viata! Economie, educatie antreprenoriala, educatie civica, sau educatie artistica. Nu vad cu ce m-ar putea ajuta vreo una din astea in viata! E nevoie de o schimbare in sistemul de invatamant romanesc si sunt foarte curioasa cand vor constientiza asta cei de la putere.
RăspundețiȘtergereȘi dacă ne gândim mai bine, atunci realizăm că la acele materii se cere mult mai mult decât la cele importante...
ȘtergereSchimbarea de care avem nevoie nu trebuie să o așteptăm, ci trebuie să facem noi ceva ca cei de la putere să se trezească la realitate. Noi putem să schimbăm lucrurile, doar că foarte mulți dintre noi se dau bătuți!
Asa e! Ai mare dreptate! Daca la primul obstacol ne dam batuti nu vom reusi niciodata sa schimbam ceva in tara asta! Iar daca noi nu o facem, atunci nu stiu cine va mai reusi sa o faca! Noi suntem cei care trebuie sa schimbe ceva, iar pentru asta trebuie sa ne adunam cat mai multi. Cum spunea si Tudor Chirila! Unul poate va fi doborat, dar mai multi vom invinge!
Ștergere